Letbaner.DK
 
Rekordtal for Oslos sporveje
Nyhed 00176  

Rekordtal for Oslos sporveje

Moderne 'Oslotrikk', foto: Henrik Boye

18.06.06
Oslos sporveje var nedlægningstruede for to år siden, men nu kører 16.000 flere dagligt med 'trikken' viser nye tal.

Nu håber sporvejsdirektør Torild Skogsholm at debatten om trikkens fremtid i Oslo kan lægges død en gang for alle, skriver Dagsavisen Oslo i dag.

Hun repræsenterer i dag en populær, hurtigere og mere økonomisk 'Oslotrikk'.


Ønsker kun udvidelser fremover

Hun håber debatten om trikken herefter kun handler om hvordan man kan udvide sporvejstilbudet i hovedstaden.

Nu har vi definitivt bevist at trikken er værd at satse på, og jeg oplever at der er blevet bred politisk enighed om at videreudvikle sporvejene, siger den tidligere samfærdselsminister, som overtog direktørrollen for sporvejene d. 1. februar 2006.

Skogsholm fortsætter: Jeg har været heldig at overtage et selskab, som har været dristigt og visionært. I årets fire første måneder rejste 16 prosent flere med trikken, sammenlignet med samme periode i fjor. Det svarer til 16.000 flere rejser hver eneste dag.

De mest tilfredse kunder sidder i sporvognene

Sporvejspassagererne er mere tilfredse end dem som rejser med bus og bane, viser Norsk Kundebarometer. 'Trikken' kører hurtigere end før: Siden 2002 er gennemsnitshastigheden øget med 27 procent og sporvejene drives mere effektivt. Omkostningerne pr. kørt kilometer er faldet med 17 procent på to år.

Løsningen er mere kollektiv trafik

Årsagen til succesen mener Skogsholm skal findes i flere afgange og bedre information. Sporvognene kører nu hvert 5. minut inden for Ring tre - og hvert 10. minut udenfor. Det er altså ikke længere nødvendigt at se på køreplanen, og hun understreger at det ikke er sket på bekostning af hverken busser eller T-banen (Oslos metro).

"Nej, for også dér øges trafikken, selv om stigningen ikke er lige så stor som for 'trikken'. Samtidig øges biltrafikken mindre end kollektivtrafikken. Det betyder at kollektivtrafikkens andel af alle rejser i Oslo er på vej op", siger Skogsholm.

Direktøren har allerede planer for hvordan sporvejene kan blive endnu mere attraktive. Hun vil åbne flere nye linier i de kommende år.

Disse meldinger er endog meget positive og står i skærende kontrast til bystyreflertallets ønske om at skære kraftigt i sporvejstilbudet i 2002 og 2003, hvilket førte til kraftige protester.

/HB    kilde: Dagsavisen


Læs artikel i Dagsavisen: Rekordvekst for trikken

Billede: Moderne 'Oslotrikk', foto: Henrik Boye, www.sporvognsrejser.dk

Til top

 

 
Copyright © Letbaner.DK
Forbehold Opdateret 19.06.06