Letbaner.DK
 
Dansk Letbane-design i Bergen
Nyhed 00184  

Dansk Letbane-design i Bergen

Bergen bybane, tegnet af BT  

16.07.06
Bergen i Norge bygger nu en moderne letbane, som de kalder Bybanen.

Bybanen skal udgøre rygraden i den kollektive trafik i byen. Linien er planlagt til at køre imellem Bergen centrum og lufthavnen. En strækning på 20 km. med 25 standsningssteder.

Den forventede anlægspris for projektet er ca. 2,2 mia. kr. eller godt 110 mio. kr. pr km. (NOK i 2001 niveau). Til sammenligning er anlægsprisen for Metro-Cityringen i København foreløbig anslået til 1 mia. kr. pr. km.

Dansk deltagelse

Et konsortium med det danske designfirma Kontrapunkt som den største partner har vundet retten til at designe dette letbanesystem i konkurrence med andre danske og europæiske konsortier. Det vindende konsortium består foruden Kontrapunkt af tre lokale norske partnere: Arkitektfirmaet Cubus, tøjdesigner T-Michael og FuggiBaggi Design.

Konsortiet skal ikke alene designe uniformer, men også standsningssteder, informationsskilte og byrum. Selvom planlæggerne satser på, at købe gennemprøvet kørende materiel, får designerne også indflydelse på den endelige udformning af bybanevognene, således at projektet fremtræder som en naturlig og attraktiv del af byens rum.

Også det danske firma Triagonal design har deltaget i designkonkurrencen, ligesom SLA Landskabsarkitekter og KHR Arkitekter, der er vigtige aktører inden for deres felter. Det betyder, at man nu har en række designere i Danmark, som er parate til at gøre de planlagte letbaner i Århus og i Københavns omegn tiltrækkende. Ikke alene overfor brugerne, men også for beboere og erhvervsliv langs banerne. De har erfaring i at udforme byrum omkring letbanestrækninger.

Om 3 år forventes første strækning åbnet

Det første spadestik til Bergens nye letbane tages i august 2006, og den første strækning på 9,8 km. forventes i drift allerede i 2009.

Hele projektet er beskrevet i brochurer og illustrationer med informationer om banens anlæg med dertil hørende investerings- og driftsomkostninger samt finansiering på Bergens Kommunes hjemmeside her:

http://www.bergen.kommune.no/bybane/

/ME


Læs også artiklerne:

TV2 i Bergen: Slik blir Bybanen
Bytrafikk.no: Bybanen i Bergen nærmer seg realisering

Til top

 

 
Copyright © Letbaner.DK
Forbehold