Letbaner.DK
 
Mange gode letbaneerfaringer
Nyhed 00505  


Light Rail Day

 

Mange gode letbaneerfaringer

 
13.11.15 (Opdateret 16.11.15)
Light Rail Day blev afholdt med et væld af nye erfaringer fra udlandet.

Letbaner.dk's udsendte var på Light Rail Day i København, som igen i år indeholdt en bred vifte af interessante indlæg. Ud over en status for Ring 3 letbanen og projektet hinsidan i Lund, gav dagen indsigt i flere europæiske projekter. For eksempel spændende erfaringer fra udbygninger og forbedringer i Dresden, Hannover, München, Zürich og Helsinki.

Men allerede under indledningen d. 10/11 kom konferencens arrangør med en udtalelse rettet til det danske Transportministerium. Noget som ikke er sket før ved Light Rail Day.

Statement om Aalborg

Bernd Reuss udtrykte skuffelse over, at den nye danske regering i deres sparestrategi ikke blot beskærer mange offentlige områder og svage sociale grupper, men også vil tilbagetrække den tidligere godkendte finansiering af Aalborg Letbane. En investering i den fortsatte udvikling af Nordjylland, hvor letbanen skulle være en vigtig vækstmotor.

"Har regeringen medregnet at beslutningen kan føre til færre investeringer i regionen, og dermed markant færre skatteindtægter", spørger Bernd Reuss.

Aalborg Kommune er heldigvis ikke indstillet på at give slip i deres vision, hvilket Bernd Reuss vurderer som en rigtig beslutning.

Letbanesikkerhed

Steffen Kähler præsenterede Hannovers projekt med at indbygge kollissionssikring i vognene, der kan hjælpe føreren med at reagere hurtigere og dermed spare tid til en roligere opbremsning. Ulykker undgås bedre og passagerer skånes for hårde opbremsninger, der ellers kan skade fx stående passagerer. Danske letbaneprojekter ser også på denne løsning.

Studier i letbanesikkerhed (Risk assessment) blev præsenteret af Teknisk universitet Braunswick, og endelig et mere kreativt indslag af designeren bag Bergens Bybane Werner Paulussen, Düsseldorf. Alle indlæg var på et højt faglige niveau.


Gågade i Amsterdam, Foto: Stephan Besier

 

Letbanen møder byen -
Biler og cykler møder letbanen

Et af de markante "bløde" indlæg var af Stephan Besier fra Zürich. Han præsenterede en stribe eksempler på gode løsninger ved indførelse af letbaner på eksisterende vejinfrastruktur. Gågadeløsninger, fodgængerovergange, signalløsninger og delt tracé med biler, hvor letbanen kan gives førerskab overfor biltrafikken via signaler.

Ingen røde forgængersignaler UDEN tog

Han poienterede at løsningsmulighederne med tracéer og signaler var mange og kunne tilpasses til næsten enhver bymæssig vejinfrastruktur.

Men Stephan Besier poienterede at signaler i forgængerpassager ALDRIG må vise rødt, når der IKKE kommer tog.

En bemærkning som Vejdirektoratet bør skrive sig bag øret, da det kan frygtes, at de vil kræve "rød/grøn mand" i alle signalregulerede letbaneovergange. Et krav, der er fravalgt mange steder i udlandet, da rødt lys uden tog udvikler en svigtende respekt for signalerne.

Et rødt blinksignal (med lyd og uden grønt lys) kan ikke misforstås. Signalet er ganske enkelt slukket når der ikke er tog i nærheden. Det betyder at folk passer bedre på - og det kan anlægges flere steder, da det er væsentligt billigere.

Især skolebørn og biltrafik fra små udkørsler kan komme i klemme, når kommunebudgettet ikke rækker til komplette lysreguleringer.


Eksempel på rødt dobbeltblink.
Visualisering: citytransport.info

 

/HB /NW

 


Relaterede nyheder:

Light Rail Day 2015 i København

Light Rail Day er ikke så teknisk som nogen tror. Flere indlæg med bløde emner. Afholdes d. 9-10/11. (25.10.15)

Folketinget svækker danske letbaner

Ny færdselslov kan degradere danske letbaner til hjælpeløse busser på skinner. (12.11.14)

Light Rail Day 2014 i Göteborg

Nordens største sporvejsnet i Göteborg var vært for Light Rail Day
(31.10.14, Opdateret 13.11.14)
Gå til menuen i toppen

Til top

Læs mere fra menuen Øverst til venstre.
   

"Signaler i forgængerpassager må aldrig vise rødt, når der IKKE kommer tog".

/Stephan Besier, Engineer Urban Planning, StadtBahnGestaltung, Zürich, Switzerland

 
 

Næste gang:
 

Konference:

Light Rail Day 2016 holdes i Bergen.
d. 14-15/11 2016

Programmet 2015:

Light Rail Day 2015
d. 9-10/11 2015


 
Copyright © Letbaner.DK
Forbehold