
Arbejdet på Nørrebrogade
Foto: Aarhus Letbane
De første betonspor støbes nu i Aarhus
15.02.16
45 år efter den sidste sporvogn kørte i remisen, anlægges de første skinner til letbanen i det centrale Aarhus.
Skinnerne støbes i beton, der dækkes af græs og skaber en grøn kile fra havnen til Universitetshospitalet i Skejby.
Aarhus Letbane skriver historie i disse dage: Godt 45 år efter at de gule sporvogne kørte deres sidste tur i byen, lægges der nu skinner i det centrale Aarhus til sporvognens moderne afløser, Letbanen.
Det sker i første omgang på Nørrebrogade på strækningen fra Knudrisgade til Nørre Boulevard. Herfra fortsætter arbejdet med at etablere skinner videre nordpå til Skejby via Randersvej, Nehrus Allé og Olof Palmes Allé.
Senere i år (2016) følger strækningen langs den nye havnefront, mens der allerede er lagt skinner fra Universitetshospitalet i Skejby over Lisbjerg og frem til Lystrup.
En letbane kan skabe nye byrum
"Med de første skinner i det centrale Aarhus, når Letbanen endnu en vigtig milepæl, der gør det nemmere at se, hvad vi kan glæde os til, når Letbanen kører i 2017: Et moderne, komfortabelt og miljøvenligt transportmiddel, der forbedrer forholdene for mange pendlere i Aarhus og løser nogle af byens trafikale udfordringer.
Samtidig viser de nye spor, hvordan en letbane kan skabe nye byrum og dele pladsen med de øvrige trafikanter på en måde, der skaber ny dynamik i bybilledet og trafikafviklingen," siger Letbanens direktør, Claus Rehfeld Moshøj.
Letbanen bliver en grøn kile
Skinnerne støbes i beton i et såkaldt 'slab track', der skaber en næsten plan overflade.
Teknikken benyttes på hele strækningen fra Dokk1 til Aarhus Universitetshospital i Skejby og giver flere fordele: Fra Nørreport til Skejby plantes der grønt græs på cementen, hvilket skaber en flot, grøn kile i vejen.
Langs den nye havnefront deler Letbanen pladsen med fodgængere og cyklister, og de får nemmere ved at krydse skinnerne, når de er støbt ned i belægningen.
Fakta:
|